Kdo ponese regionální značku „Podkrkonoší regionální produkt“?

Kdo ponese regionální značku "Podkrkonoší regionální produkt"?

Ve čtvrtek 13. září zasedla certifikační komise Podkrkonoší, aby nově přidělila značku Podkrkonoší regionální produkt. Do systému regionálních značek "Domácí výrobky" se od roku 2004 zapojilo již 24 regionů - Krkonoše, Šumava, Beskydy, Moravský kras, Orlické hory, Moravské Kravařsko, Górolsko Swoboda, Vysočina, Polabí a Podkrkonoší, Haná, Českosaské Švýcarsko, Jeseníky, Prácheňsko, Moravská brána, Železné hory, Zápraží, Broumovsko, Krušnohoří, Kraj blanických rytířů, Toulava, Znojemsko, kraj Pernštejnů a Opavské Slezsko.

Značka Podkrkonoší regionální produkt zajišťuje spotřebiteli nákup tradičního místního produktu v dobré kvalitě. Výrobky by měly splňovat i určité ekologické požadavky a měly by být při výrobě šetrné k životnímu prostředí. Důležitou podmínkou je také použití místních surovina. Výhodu při přidělování značky mají také výrobky, u kterých se na jejich výrobě podílí i určité procento ruční práce.

Nově přidělené značky jsou: Podzvičinský čerstvý kozí sýr v syrovátce z Farmy pod Zvičinou od Bc. Lenky Lacinové, Kubištovy oplatky JANKA-Jany Kubištové, Ovocné mošty z Konecchlumí Ing. Jana Kučery, dále potom Miletínské modlitbičky Erben s.r.o. a Kosmetika Álma-Linné, s.r.o. z Hořic. Dalším čtrnácti výrobcům bylo vlastnictví značky "Podkrkonoší regionální produkt" prodlouženo.

Ivan Doležal