Kdo si přijede do Hořic zahrát roli Masaryka?

Návštěvou prezidenta Masaryka si v Hořicích připomeneme 9. června 100. výročí vzniku republiky. První prezident přijede na vlakové nádraží historickým salonním vagonem T. G. M., taženým slavnou parní lokomotivou 464 007. Soupravu budou doplňovat čtyři historické vagony, kterými budou moci účastníci akce cestovat po celý den mezi Jičínem a Hořicemi.

Příjezdem Masaryka si připomeneme jeho návštěvu, která se uskutečnila 10. července 1926, kdy našeho prvního prezidenta vítalo na hořickém nádraží nejen místní obyvatelstvo, ale i jednotky československých legií, prvorepublikové armády, sokolové, hasičské sbory a další. Vítání prezidenta na hořickém nádraží bude doplněno o vystoupení Hořické dechovky, folklorního souboru Hořeňák a naší hořické malé úspěšné zpěvačky Alžběty Veselé. Naše vzpomínková akce bude obohacena i o zásah četnictva a komentovanou prohlídku historických vozidel. Výzdobu hořického nádraží zajišťuje v národních barvách Základní umělecká škola Hořice. Příjezd prezidenta Masaryka na hořické nádraží chceme co nejvíce přiblížit historickému příjezdu z roku 1926.

Krátce před 11.00 hod. se Masarykova delegace za doprovodu Hořické dechovky a Hořeňáku přesune v průvodu účastníků akce do prostor Střední průmyslové školy sochařské a kamenické na právě vrcholící výstavu "Kámen Hořice 2018". Po přivítání Masaryka ředitelem školy si mohou účastníci prohlédnout zdarma výstavu, ateliéry školy a mohou se zúčastnit od 13.00 hod. velmi populární a neobvyklé aukce žákovských prací.

Mezi 13.00 - 14.00 hod. se přesune Masarykova delegace do Galerie plastik na výstavu porcelánové plastiky, malby a soch. Výstava je součástí Festivalu krásných umění, který je tentokrát věnován ukrajinským umělcům. V hořické Galerii plastik můžete shlédnout vystoupení folklorní skupiny Radost a ochutnat tradiční ukrajinská jídla. Programu, který bude zahájen ve 14.00 hod., se zúčastní velvyslanec Ukrajiny v České republice, starostové obcí Zborova a Hořic a další významní hosté.

Program bude završen příjezdem našeho prvního prezidenta k Masarykově věži samostatnosti, kde dojde za přítomnosti hejtmana Královéhradeckého kraje, velvyslance Ukrajiny, starostů ukrajinského Zborova a Hořic a přítomných historických jednotek k pietnímu uložení zeminy ze zborovského bojiště do věže samostatnosti. Státní hymna zazní v podání Ratibora a Vesny.
Závěrem si připomeneme slavnostní poklepání prezidenta Masaryka na základní kámen věže původním historickým kladívkem.
A kdo že bude tím, kdo si přijede do Hořic zahrát roli Masaryka?
Principál Loutkového divadla v Rakovníku Ing. Tomáš Kapsa (na fotografiích níže).

Ivan Doležal, místostarosta města Hořice