Tisková zpráva ze dne 3.12.2019

Vážení hořičtí spoluobčané,

dovolte jen stručný komentář k dnes zveřejněnému dopisu, ve kterém firma ORT z Nového Bydžova vysvětluje důvody svého odstoupení od kupní smlouvy na pozemek "Za Miletou". V dopise pan Ort zmiňuje obavy z komplikací ze strany opozičních zastupitelů, kteří by mohli celý projekt brzdit a prodražovat. Je pravda, že 6 zastupitelů zvolených za ODS s podporou Svobodných hlasovalo proti prodeji pozemku za daných podmínek. Rozporovali jsme nízkou nabízenou cenu. Nikoli firmu pana Orta ani jeho záměr.

zdroj foto: https://jicinsky.denik.cz/galerie/horice-mileta-pozemek-investor-ort-novy-bydzov221019.html?photo=4&back=1308053330-1569-35

Na mimořádném listopadovém zastupitelstvu jsme dávali konstruktivní protinávrh, který měl zrušit původní záměr prodeje a vypsat nový, tentokrát s minimální cenou 200Kč /m2. Na zastupitelstvu jsme deklarovali, že věříme, že se firma Ort do nového záměru opět přihlásí i se svým nepochybně zajímavým stavebním záměrem. Náš protinávrh neprošel, na rozdíl od původního návrhu prodat pozemek za 110 Kč /m2. To že se o případ zajímala média nepovažujeme za překvapivé, protože prodeje veřejného majetku za nezvykle nízké ceny bývají pod drobnohledem novinářů zcela běžně.

Předjímat, že by naši zastupitelé komplikovali výstavbu, považujeme za nešťastné. Nikdy jsme takový plán nedeklarovali. Když už by firma pana Orta pole za Miletou měla, ať na něm začne stavět co nejdříve. Pokud měli právníci pana Orta pochybnosti o našem nastavení, stačilo se zeptat. Další věcí je, že i kdyby naši zastupitelé panu Ortovi chtěli stát v cestě, neměli by na to patřičnou politickou sílu, jelikož jsou v zastupitelstvu bezpečně v menšině.

Pokud je takto snadno odbouratelný předsudek důvodem pro odstoupení od investice za stovky milionů, jsme z toho nemile překvapení. Ano, bývali bychom rádi viděli jiné parametry prodeje posledního takto velkého průmyslového pozemku v Hořicích (a v celém Královéhradeckém kraji!). Nepodařilo se nám však přesvědčit dostatečný počet zastupitelů, aby podpořili náš návrh. Svět se točí dál. Předpoklad, že by ODS stála kterémukoli subjektu v cestě k podnikání a budování zaměstnanosti, je mimo. Zodpovědnosti za vycouvání firmy ORT z koupě pozemku se s dovolením zříkáme. Děkujeme za pochopení.

Zastupitelé zvolení za ODS s podporou Svobodných